Mojito-gebakje

 

Speciaal voor vaderdag dit bijzonder mojito gebakje. De Mojito is een cocktail met rum, limoensap, rietsuiker, spuitwater en munt. Deze vindt zijn oorsprong op Cuba. Mogelijk is het daar op de suikerplantages ontstaan. De Mojito was van origine bedoeld als medicijn, maar tegenwoordig deze cocktail erg populair in het uitgaansleven. Als je een liefhebber bent van de mojito is dit recept zeker en vast de moeite waard!

 

Voorbereiding: 15 minuten,  Kooktijd: 30 minuten, Bereidingstijd: 1½ uur

 

Ingrediënten Zanddeeg (4 pers)

n   30 gr amandelpoeder

n   90 gr suiker

n   250 gr bloem

n   125 gr (kamertemperatuur) boter

n   8 gr vanillesuiker

n   1 groot ei

n   snuifje zout

Ingrediënten Vulling

n   4 eieren

n   160 gr bloemsuiker

n   100 gr boter

n   1 citroen

n   1 limoen

n   handvol verse munt

n   200 ml witte rum

n   1 theelepel maïzena

Ingrediënten Afwerking

n   2 limoenen

n   125 gr bloemsuiker

n   125 gr boter

n   1 ei

n   2 eierdooiers

n   enkele blaadjes verse munt

n   voor de afwerking nog wat bloemsuiker

Extra

n   4 kleine taartvormpjes

n   gedroogde spliterwten

n   spuitzak en klein glad spuitmondje

n   rasp

n   bakpapier

n   deegrol

n   plasticfolie

n   zeef

n   garde

 

mojito-gebak4-1024x611

 

Bereiding

n   Zanddeeg deel 1

n   Zeef de bloem samen met het amandelpoeder in een grote kom en maak een kuil

n   Snij de boter in blokjes en leg deze in de kuil

n   Voeg ook de suiker, ei en vanillesuiker toe in de kuil

n   Doe het zout aan de rand en meng alles met je vingertoppen vanuit het midden

n   Kneed kort het deeg tot alle ingrediënten met elkaar gemengd zijn

n   Maak een platte bol van het deeg en verpak deze in plasticfolie

n   Plaats het deeg 30 minuten in de koelkast en maak ondertussen de vulling

n   Rum vulling

n   Smelt de boter samen met de rum op een laag vuur in een kookpan (laat niet bruin worden)

n   Klop de eieren met de bloemsuiker en maïzena luchtig

n   Hak de munt fijn en doe deze bij de boter

n   Rasp een halve citroen en 1 limoen bij de boter

n   Voeg het sap van de limoen bij de boter

n   Voeg het eiermengsel bij de boter roer goed met de garde

n   Zet het vuur hoog en laat het geheel al roerend koken gedurende 2 minuten

n   Doe vervolgens het geheel op een bord en laat afkoelen

n   Zanddeeg deel 2

n   Boter de taartvormen in en verwarm de oven voor op 180°C

n   Rol het zanddeel uit en snij er ronde cirkels uit voor de 4 taartvormen

n   Leg deze in de taartvormen en bedek de binnenkant met bakpapier

n   Vul de taartvormen op met de spliterwten (blind bakken)

n   Bak het zanddeeg gedurende 20 à 25 minuten af op 180°C

n   Verwijder de spliterwten en bakpapier en laat vervolgens afkoelen

n   Vulling afwerking

n   Smelt vervolgens 125 gr boter met de 125 gr bloemsuiker

n   Voeg het sap van 1 limoen toe aan de boter en laat kort inkoken

n   Voeg 1 ei en de 2 eidooiers al roerend toe

n   Laat 2 minuten al roerend inkoken

n   Laat vervolgens afkoelen

n   Afwerking

n   Vul de zanddeeg-gebakjes met de rum vulling tot ongeveer een halve cm van de rand

n   Doe de 'afwerkings Vulling' in een spuitzak met gladde spuitmond

n   Spuit vervolgens de vulling in lijntjes over de gebakjes

n   Snij dunne schijfjes van de overige limoen

n   Maak een inkeping en geef er een draai aan voor leuk resultaat (zie foto)

n   Werk af met deze schijfjes, muntblaadjes en bloemsuiker

 

mojito-gebak6-300x300  mojito-gebak5-300x300

 

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen