daifuku mochi met rode bonenvulling

 

Ingrediënten ( 8 mochi

n  250 gram aduki bonen uit blik uitgelekt

n  180 gram gula Jawa

n  120 ml water

n  eventueel mespuntje zout

n  100 gram ketanmeel

n  165 ml water

n  70 gr suiker

n  drie eetlepels tapiocameel of maismeel (maizena) voor het vormen van de mochi

Benodigheden

n  bakpapier

n  cupcakevormpjes

n  schaal die in de magnetron kan

n  staafmixer

n  magnetron

Mochi-open-768x510

 

Bereiding

 

Anko – rode bonenpasta

 

n  Giet de aduki bonen af en spoel goed uit onder stromend water

n  Zet op gemiddeld vuur en giet er 120 ml water bij en breng aan de kook onder af en toe roeren

n  Smelt ondertussen 180 gram gula Jawa met een eetlepel water

n  Giet gesmolten gula Jawa bij de bonen en laat 5-6 minuten op gemiddeld vuur inkoken tot dikke pap en blijf goed roeren

n  Schep (voorzichtig want erg heet) in een schaal en laat afgedekt afkoelen

Mochi deeg

 

n  Doe ketanmeel en suiker in een schaal die in de magnetron kan

n  Giet al roerend met een garde het water er beetje voor beetje bij zodat je een glad en dun (als melk) beslag krijgt

n  Verwarm voor 40 seconden in de magnetron en roer door, herhaal dit totdat het deeg heel plakkerig, dik en glimmend is. De tijd dat het deeg in de magnetron moet, is afhankelijk van de dikte van de schaal.

n  Schep deeg (nog heet) op een ovenplaat met bakpapier bedekt met tapiocameel

n  Duw de mochi plat tot 1,5 – 2 cm dikte. Gebruik tapiocameel op de handen zodat ze niet plakken

n  Snij ronde vormpjes en schep een theelepel bonenpasta in het midden en vouw dicht. Dit moet gebeuren als het deeg nog warm is, dus opschieten
Mochi-ingredients-768x510

 

Rode bonenpasta (Anko)

 

n  De boontjes uit blik spoel ik een paar keer heel goed af. Het meeste zout uit het water is dan weg. Op deze manier hou ik controle over de smaak. Is het nog te mat, dan kan er wat zout door de vulling, maar mijn boontjes zijn prima op smaak. Ik ga niks toevoegen.

n  Ik begin met het opzetten van de bonen en suiker.

Mochi-gulajawa-768x510

n  Smelten van gula Jawa is gevaarlijk in die zin dat gesmolten suiker karamel wordt, dus hati hati!

n  Terwijl de bonen in 120 ml water ligt te sudderen, smelt mijn gula Jawa op middelhoog vuur.

Mochi-gulajawa-smelten-768x535

n  Nu de suiker is gesmolten, giet ik het bij de bonen en laat het 5-6 minuten op middelhoog vuur inkoken. Ik roer regelmatig. Dan giet ik de bonen in een schaaltje om af te koelen. De bonen zijn ook heel heet, opletten dus.

Mochi-anko-heet-768x567

n  Ik ben vandaag ongeduldig dus koel mijn bonenpasta in ijswater. Je kan ook eerst de anko laten afkoelen op het aanrecht en dan in de koelkast. Het wordt vanzelf een stuk steviger.

Mochi-koelen-1024x1022

n  Nu mijn anko nog half warm is, zet ik nog even de staafmixer erop. Je kan de pasta heel erg fijn maken, maar ik laat nog wat stukjes zitten, dat vind ik lekker.

Mochi-staafmixer-768x552

Ketanmeel deeg

n  Als de anko is afgekoeld kunnen we het deeg maken. Het is belangrijk dat het deeg nog warm is als je er daifuku van gaat vouwen. Dus ik werk snel.

n  Ik meng de ketanmeel en suiker in een glazen schaal die bestand is tegen de magnetron.

Mochi-meel-768x562

n  Dan giet ik er beetje bij beetje het water bij zodat ik een glad, heel dun (als melk) beslag krijg.

Mochi-mengen-768x529

n  Dan kan de schaal in de magnetron (ik denk niet af) en verhit het 40 seconden. Dan roer ik het beslag goed door en verwarm mijn beslag 3x 40 seconden en 1x 20; tussen elke sessie roer ik goed door.

n  Het aantal keer verwarmen is erg afhankelijk van de dikke van de schaal. Na 2x keer 40 seconden ziet mijn beslag er zo uit. Het is nog nat, maar komt al goed samen.

Mochi-mag2-768x510

n  Na 4x verwarmen ziet mijn beslag er zo uit. Het glimt al goed, maar her en der zitten nog wat natte plekjes.

Mochi-mag3-768x510

n  Ik schep nog een keer goed door en verwarm nog 20 seconden. Nu glimt het deeg nog meer en overal. Ook is het heel rekbaar en krijg je maar moeilijk je spatel eruit los.

Mochi-mag-klaar1-768x510

n  Ik bedek een bakplaat met bakpapier en bestrooi het ruim met tapiocameel (cassavemeel), maar het mag ook maismeel (maizena) zijn. Ik schep de hele plak deeg dampend op het meel, helemaal in een stuk.

Mochi-tapioca-768x510

n  Met handen wit van de tapiocameel duw ik het deegje plat en vorm een plak van ongeveer 1,5- 2 centimeter dik.

Mochi-platdrukken-768x510

n  Ik gebruik een koekjesvorm om er rondjes van te snijden. Je kan ook een stukje ter grootte van een pingpong bal eraf halen en tot een rondje vormen.

Mochi-uitsnijden-768x510

n  Ik schep een theelepel van de anko in het midden en vouw dicht. Eerst van boven naar beneden dan de zijkanten.

 

Culinaire Kookclub Houthalen