Venkelsoep met aardpeer, gerookte zalm en soepstengels

 

Ingrediënten (6 pers)

n   200 gr aardperen

n   1 venkel

n   1 ui

n   1 prei

n   1 bloemige aardappel

n   1 teentje knoflook

n   1 kruidentuiltje (2 blaadjes laurier, 5 takjes peterselie, 2 takjes tijm)

n   1 takje dille

n   8 plakjes gerookte zalm

n   1.5 liter groentebouillon

n   1 eetlepel boter

n   peper en zout

Ingrediënten Soepstengels

n   1 vel bladerdeeg

n   1 eetlepel chiazaad

n   1 eetlepel maanzaadjes

n   1 eetlepel lijnzaadjes

n   1 eetlepel sesamzaadjes

n   1 ei

 

Venkelsoep met aardpeer, gerookte zalm en soepstengels

 

Bereiding

n   Verwarm de oven voor op 200°C

n   Meng de zaadjes en klop het ei los

n   Haal het bladerdeeg uit de koelkast, bestrijk het deeg met het losgeklopte ei en bestrooi dan met de zaadjes

n   Snij in lange repen van 1 cm breed

n   Zet enkele minuten in de vriezer zodat het deeg weer harder wordt

n   Haal uit de vriezer, geef een draai aan ieder reepje en leg op een met bakpapier bedekte bakplaat

n   Bak de stengels in 15 minuten gaar, krokant en goudbruin in de oven

n   Haal uit de oven en laat afkoelen

n   Schil de aardperen

n   Spoel de venkel en snij de stengeltjes van de venkel in fijne ringen en hou ze opzij voor de afwerking

n   Snij enkele dunne plakjes van de venkel met een mandoline en hou ook apart

n   Snij de rest van de venkel in stukken

n   Pel de ui en de knoflook

n   Schil de aardappel

n   Maak de prei schoon

n   Snij alle groenten in grove stukken

n   Zet een pan op het vuur en laat de boter erin smelten

n   Fruit de knoflook en de ui in enkele minuten glazig

n   Voeg de prei, de aardpeer, de venkel en de aardappel toe en laat even stoven op een laag vuurtje zodat de geuren en smaken vrijkomen

n   Giet de groentebouillon erbij en leg het kruidentuiltje in de soep

n   Breng aan de kook en laat de soep ± 25 minuten doorkoken

n   Verwijder het kruidentuiltje

n   Mix de soep glad en haal door een puntzeef zodat je een mooie gladde soep krijgt

n   Verdeel de soep over de kommetjes, werk af met een sneetje gerookte zalm, enkele dunne venkelplakjes en -ringetjes, een takje dille en serveer er de broodstengels bij

 

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen